Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Elektrická zařízení ve vztahu k objektům a druhu provozu


Document Actions
Elektrická zařízení ve vztahu k objektům a druhu provozu
Mezi nejrozšířenější část elektrických instalací je možno zařadit zařízení budov pro bydlení, drobných provozoven a podobných objektů. Zde má uplatnění v prvé řadě soubor norem ČSN 33 2000 Elektrické instalace nízkého napětí. Z hlediska legislativy jde o oblast pod působností stavebního zákona č. 183/2006 Sb., v platném znění a vyhlášek vydaných k jeho provedení. Pro stavby a elektrická zařízení ...
Zbyněk Urban, ze dne: 9.08.2012
reklama

 

Mezi nejrozšířenější část elektrických instalací je možno zařadit zařízení budov pro bydlení, drobných provozoven a podobných objektů. Zde má uplatnění v prvé řadě soubor norem ČSN 33 2000 Elektrické instalace nízkého napětí. Z hlediska legislativy jde o oblast pod působností stavebního zákona č. 183/2006 Sb., v platném znění a vyhlášek vydaných k jeho provedení.

Pro stavby a elektrická zařízení v nich se jedná o vyhlášku č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby, kde předmětem úpravy vyhlášky je stanovení technických požadavků na stavby, které náleží do působnosti obecných stavebních úřadů.

Za nejpodstatnější je možno označit z vyhlášky část pátou – požadavky na technická zařízení staveb. Jde o § 34 připojení staveb k distribučním sítím, vnitřní silnoproudé rozvody a vnitřní rozvody sítí elektronických komunikací a § 36 ochrana před bleskem. Zde k ochraně před bleskem připomenutí postupů podle souboru norem ČSN EN 62305. Návaznost na elektrické instalace a zařízení mají i § 37 vzduchotechnická zařízení a § 38 vytápění.

K § 28 vyhlášky, výtahy je třeba připomenout, že se jedná o vyhrazené technické zařízení s obsáhlým a náročným výčtem požadavků a povinností (viz nařízení vlády č. 27/2003 Sb., v platném znění, kterým se stanoví technické požadavky na výtahy). Zde má svoje opodstatnění i použití nařízení vlády č. 616/2006 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na výrobky z hlediska jejich elektromagnetické kompatibility (EMC). Citované nařízení vlády je shodné se směrnicí 2004/108/ES používanou v EU.

Pokud jsou v těchto objektech, ale nejen v nich, pracovní stroje je možno za základ legislativy označit ve většině případů nařízení vlády č. 176/2008 Sb., shodné se směrnicí 2006/42/ES (dříve nařízení vlády č. 24/2003 Sb.). Dalším předpisem zde je nařízení vlády č. 378/2001 Sb., o bližších požadavcích na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí. Zde má zásadní význam dokumentace a to jak při instalaci stroje, tak při jeho údržbě, opravách a revizích. Revize stroje je zmíněna v ČSN 33 1500, kde je odvolání (změna 4/2007) na ČSN EN 60204-1 ed. 2. Zde však nastává určitý problém, protože v ČSN EN 60204-1 ed. 2 najdeme k problematice "revizí" odkaz na čl. 17 o technické dokumentaci a na čl. 19 o ověřování.

Z čl. 19 je požadováno ověření shody s technickou dokumentací v celé řadě souvislostí, měření spojitosti ochranného obvodu (jako základu ochrany před úrazem), měření izolačního odporu, zkouška napětím, ochrana před zbytkovým napětím a funkční zkoušky a přezkoušení. Absence dokumentace je u strojních zařízení nedostatkem, který je třeba si uvědomit ve všech souvislostech a možných následcích. Nakonec je možno zde citovat z nařízení vlády č. 101/2005 Sb., k dispozici musí být dokumentace podle skutečného provedení a záznamy o elektrickém zařízení. Ze zcela praktického hlediska je třeba vycházet ze skutečnosti, že stále složitější technická zařízení s množstvím bezpečnostních prvků a elektronikou nelze bezpečně provozovat bez potřebných podkladů.

K bezpečnostním požadavkům u staveb je nutno počítat i ochranu před požárem.
Zde došlo v poslední době k řadě změn a uplatňování požadavků, které nejsou v elektrotechnické praxi uplatňovány v potřebné míře. Základem je zde zákon o požární ochraně č. 133/1985 Sb., v platném znění a navazující vyhlášky. Na základě zmocnění ze zákona o požární ochraně byly vydány prováděcí předpisy vztahující se k požární prevenci, ze kterých je možno jmenovat:

Vyhláška č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb (ve znění vyhlášky č. 268/2011 Sb.)
Vyhláška č. 246/2001 Sb., o stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru (vyhláška o požární prevenci)
Vyhláška č. 202/1999 Sb., kterou se stanoví technické podmínky požárních dveří, kouřotěsných dveří a kouřotěsných požárních dveří
Nařízení vlády č. 172/2001 Sb., k provedení zákona o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů.

S realizací požadavků zákona o požární ochraně a jeho prováděcích předpisů souvisí i dodržování řady dalších předpisových ustanovení, která se vztahují k výše uvedeným oblastem požární prevence. Z technických norem pro elektrotechniku je možno jmenovat:

  • ČSN 33 2000-4-482 Výběr ochranných opatření podle vnějších vlivů. Ochrana proti požáru v prostorách se zvláštním rizikem nebo nebezpečím
  • ČSN 33 2312 Elektrická zařízení v hořlavých látkách a na nich
  • ČSN 33 2130 ed. 2 Elektrické instalace nízkého napětí – Vnitřní elektrické rozvody a dále soubor norem pro požární bezpečnost staveb ČSN třídy 73, kapitola 08.

S ochranou před požáry souvisí do značné míry ochrana před bleskem. Požadavky vycházejí příkladně z vyhlášky č. 268/2009 Sb. § 36 ochrana před bleskem. Ochrana před bleskem se v současnosti řídí postupy podle souboru norem ČSN EN 62305, kde byly některé části vydány již v edici 2. Nejčastější otázkou je nutnost instalace ochrany před bleskem u konkrétních objektů. Řešení je ve stanovení rizik, které vychází jednak z ČSN EN 62305 – 2 a dále z ustanovení stavebního zákona a již zmíněné vyhlášky. Jedná se o náročnou problematiku, kde povrchní přístup může vést k značně nepřesným závěrům a potížím při kolaudaci objektu.

Dalším z problémů je otázka přístupu k zařízením vn, kde proběhlo několik změn v návaznosti na přejímání norem na ochranu před úrazem elektrickým proudem, otázky uzemnění, pospojování a ochranných vodičů a nakonec i kladení vedení. Poslední vydání ČSN 33 2000-4-41 ed. 2 po předchozím začlenění otázek vn tuto problematiku vyčlenilo do ČSN 33 3201. Úpravy norem v této oblasti na konci roku 2011 představuje vydání ČSN EN 61936-1(2011) Elektrické instalace nad AC 1kV - Část 1: Všeobecná pravidla a ČSN EN 50522 (2011) Uzemňování elektrických instalací AC nad 1kV.

V neposlední řadě to bude i připravované vydání ČSN 33 2000-5-52 ed. 2, které bude řešit jen instalace nn na rozdíl od dosud platné ČSN 33 2000-5-52 Elektrotechnické předpisy Elektrická zařízení – Výběr a stavba elektrických zařízení – Výběr soustav a stavba vedení, kde jsou uvedeny i požadavky na vn zařízení.

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č.51

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933